Tilbudet
Varukorgen
Favoritlista

Temperaturen


Ursprungligen kördes de flesta snussatser på ganska låg
värme. Du låg då ofta runt 70 grader 
i snusmassan.
Detta för att den skall vara möjlig att baka i en egengjord
snusugn. 
Numera bakar många i temeperaturer upp till
90/95 grader. 
Då bakas den i regel bara i två dygn
(min 36 timmar). Värmen och baktiden hänger alltså ihop.

Ju högre värme desto kortare baktid. Den principen funkar
på alla snussatser.
 Även Cut'n Roll, Premiere Tobacco,
Coobra, X-15, Prillan m.m.

En högre temperatur med kortare baktid påverkar givetvis
resultatet. Nödvändigtvis inte negativt. Tycker du det är kul,
så testa gärna med lite olika temperaturer och baktider. 
Notera ner dina resultat så lägger vi ut det här!

Generella temperaturer och bakningstider
50-60 grader = 6 dygn
60-70 grader = 5-6 dygn
70-80 grader = 4-5 dygn
80-90 grader = 2-3 dygn
90-97 grader = 24 + 12 tim

Ju högre temperatur desto mörkare blir det färdiga snuset.
När snuset övergår från brunt till mörkbrunt är det färdigbakat.

Tillverkaren av våra snussatser har dock alltid sagt att det är
lättare att lyckas om du bakar längre i en lägre temperatur!

Ett vanligt problem är att temperaturen mäts i ugnen och inte i
snusmassan. Det leder ofta till en för låg temperatur. Slarvar
man sedan med att röra i snusmassan en gång om dagen.
Ja då kan faktisk snusmassan mögla!
Mät därför alltid temperaturen direkt i snusmassan!
Det är även mycket viktigt att du använder väl rengjorda
redskap och bunkar. 
Annars kan du lätt få en förorening i
snusmassan som påverkar resultatet eller även i detta fall
få snuset att mögla.

OBS! Det gör mycket stor skillnad på slutresultatet om det
färdiga snuset får mogna/lagras i 1-2 veckor innan du börjar
använda det. Det gör du lämpligen i en kyl eller frys.  Snus
gjort på Virginia kräver ofta lite längre lagringstid för att
blomma ut.

Idag har nog alla pensionerat sin gamla snusugn i papp och
med glödlampa och gått över på lite mer moderna metoder.
För dig som använder riskokare, skall du se till att tejpa för
hålet i locket där ångan går ut. Troligen räcker att köra ca
3-4 dagar. Som alltid är det när snusmassan övergår från
brun till mörkbrun det är "färdigbakat"
Om ni gör tester med en riskokare får ni gärna höra av er
med resultaten.


TryckkokareSlow cooker

Även om många får mycket bra resultat i både Tryckkokare
och Slow cooker, är det inte ovanligt att det även bakas i
gamla vedspisar.
Gå med i någon av de populära Facebook-grupperna så får
du mycket bra tips.

T.e.x. https://www.facebook.com/groups/623900421036857/ 
Eller  https://www.facebook.com/groups/153401069883198